Tájékoztató

Valós idejű adatszolgáltatáshoz

A GNSS Szolgáltató Központ a felhasználók igényeihez igazodva számos valós idejű GNSS korrekciós szolgáltatást nyújt. A szubméteres pontosságot biztosító térinformatikai, navigációs és hobbi alkalmazásokhoz DGNSS korrekciókat kínálunk és cm-es pontosságú valós idejű RTK és hálózati RTK korrekciókat továbbítunk elsősorban geodéziai és precíziós mezőgazdasági célokra.

A különböző korrekciókat a referenciaállomások méréseiből a központi szoftver valósidőben állítja elő. Felhasználóink a korrekciókat az NtripCaster nevű internetes szerverről az ún. Ntrip protokollon keresztül érik el. A rendszer akár több száz felhasználót is képes egyidőben kiszolgálni. A felhasználók az NtripClient szoftverrel tudnak csatlakozni az NtripCasterre, majd onnan a forrástáblázat lekérése után tudják kiválasztani a kívánt, az RTCM szabvány különböző verzióinak megfelelő formátumú korrekció típust.

A forrástáblázat tartalmazza az egyes korrekciós adatfolyamokat, amelyeket a csatlakozási pontjuk, az ún. mountpointjuk alapján különböztet meg a szabvány. A felhasználóknak ki kell választaniuk a megfelelő mountpointot, majd felhasználónév és jelszó azonosítás után hozzáférnek a valós idejű internetes korrekciókhoz. Az Interneten továbbított korrekciókhoz való hozzáféréshez a terepi internet (GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA) szolgáltatás igénybevétele szükséges.

Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy a cm-es pontosság elérése érdekében az RTK és hálózati RTK korrekciókkal végzett méréseknél ajánlott kettő (vagy több) frekvenciás geodéziai GNSS vevővel dolgozni.


Aktuális ajánalatainkat itt tekintheti meg

Tájékoztató a valós idejű szolgáltatás használatáról