Tájékoztató

Valós idejű adatszolgáltatáshoz

A GNSS Szolgáltató Központ a felhasználók igényeihez igazodva számos valós idejű GNSS korrekciós szolgáltatást nyújt. A szubméteres pontosságot biztosító térinformatikai, navigációs és hobbi alkalmazásokhoz DGNSS korrekciókat kínálunk és cm-es pontosságú valós idejű RTK és hálózati RTK korrekciókat továbbítunk elsősorban geodéziai és precíziós mezőgazdasági célokra.

A különböző korrekciókat a referenciaállomások méréseiből a központi szoftver valósidőben állítja elő. Felhasználóink a korrekciókat az NtripCaster nevű internetes szerverről az ún. Ntrip protokollon keresztül érik el. A rendszer akár több száz felhasználót is képes egyidőben kiszolgálni. A felhasználók az NtripClient szoftverrel tudnak csatlakozni az NtripCasterre, majd onnan a forrástáblázat lekérése után tudják kiválasztani a kívánt, az RTCM szabvány különböző verzióinak megfelelő formátumú korrekció típust.

A forrástáblázat tartalmazza az egyes korrekciós adatfolyamokat, amelyeket a csatlakozási pontjuk, az ún. mountpointjuk alapján különböztet meg a szabvány. A felhasználóknak ki kell választaniuk a megfelelő mountpointot, majd felhasználónév és jelszó azonosítás után hozzáférnek a valós idejű internetes korrekciókhoz. Az Interneten továbbított korrekciókhoz való hozzáféréshez a terepi internet (GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA) szolgáltatás igénybevétele szükséges.

Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy a cm-es pontosság elérése érdekében az RTK és hálózati RTK korrekciókkal végzett méréseknél ajánlott kettő (vagy több) frekvenciás geodéziai GNSS vevővel dolgozni.


Aktuális ajánalatainkat itt tekintheti meg

Tájékoztató az új valós idejű szolgáltatás használatáról